Samba (Waterhofkens)

De Samba was oorspronkelijk een vrolijke, lichtzinnige dans van de Bantunegers, in Brazilië ontdekt en uitgewerkt. In 1924 kwam hij overgewaaid naar Europa. Daar werd de samba door zijn vrolijke karakter meteen een favoriete dans en staat in het teken van carnaval en vrolijkheid. Tegenwoordig is de samba één van de uitbundigste dansen van de Latijns-Amerikaanse sector.

De samba en Brazilië horen bij elkaar als rook en vuur, donder en bliksem, nacht en dag. De samba maakt een belangrijk deel uit van de Braziliaanse cultuur. Het is de muziek en de dans van het volk.

Lang voordat het carnaval begint, zijn velen al geestdriftig bezig met het ontwerpen en vervaardigen van fantastische kostuums en met het opbouwen van wagens die het thema uitbeelden van iedere groep. Speciale samba-scholen, de Escalas do Samba, worden opgericht om aan de carnavalsoptocht mee te kunnen doen.

Hoewel niet-Brazilianen al gauw denken dat de samba één bepaalde dans is, is dat niet het geval. Er bestaan vele versies van de samba, elk met een ander ritme, tempo en sfeer. Er zijn dus ook veel verschillende dansen. De dans die in het Westen bekend is als de samba is slechts één van deze vele opwindende, bruisende varianten.

Om zich het karakteristieke van de samba eigen te maken, is een flirterige, uitbundige sfeer nodig.

Veel van de figuren van de samba vragen om een bijzondere beweging van de heupen. Het is niet altijd even gemakkelijk om dit te leren, maar zonder die beweging missen de dansfiguren het ritmische en authentieke. Iets anders dat de dansers moeten leren is de zogenaamde "bounce"; die komt voor bij alle figuren waarin men "EEN-e-TWEE" telt. Dansers die een goede vertolking van de samba-muziek willen geven, moeten absoluut proberen deze twee bewegingen onder de knie te krijgen.

En hoe beter u de samba danst, hoe beter voor de taille!

Latin dansen Cha Cha Jive Rumba Samba Paso Doble
Ballroom dansen Engelse Wals Quickstep Tango Slow Fox Weense Wals