Rumba (Waterhofkens)

De oudste Latijns-Amerikaanse dans. Zijn bronnen gaan terug tot de 16de eeuw. Slaven die vanuit Afrikaanse landen naar Amerika werden getransporteerd, bleven hun cultuur trouw en dansten het langzame ritme met overgave. Latijnsamerikaanse invloeden en later de Habanera drukten hun stempel op de bewegingen.

De toenmalige dansvorm was geÔnspireerd op de gedragingen van de haan en de hen. Neem daarbij de inmenging van de Spaanse bolero en overgiet dit met een hete Creoolse saus. En voila, daar is de Rumba.  De huidige vorm werd in de jaren '30 van de 20e eeuw bekend als de Cuban Rumba.

De moderne choreografie heeft nog veel van het eeuwenoude verhaal van de vrouw die probeert de man te lokken en op zijn knieŽn te krijgen met haar vrouwelijke charmes. Een rumba met een goede choreografie heeft altijd dat element van hofmakerij: de man wordt eerst gelokt en daarna afgewezen door zijn partner. Op de sensuele en erotische avances van de vrouw reageert de man met een macho-imago, om door middel van zijn fysieke prestaties haar gunst te winnen.

Het volledig kunnen beheersen van de rumba is het doel van iedereen die de latindans een warm hart toedraagt.

Latin dansen Cha Cha Jive Rumba Samba Paso Doble
Ballroom dansen Engelse Wals Quickstep Tango Slow Fox Weense Wals