Geschiedenis Latindansen (Waterhofkens)

Cuba staat voor latindansen zoals Engeland staat voor ballroom, maar dit is minder bekend. tekening latin danspaartje Het eerste Afro-Cubaanse ritme dat buiten het eiland populair werd, was een rumba, in de 17-de eeuw. Cubaanse musici onder leiding van Don Aspiazu, introduceerden deze muziek in 1929 in New York en in 1930 in Parijs en London. De nieuwe dans viel aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in de smaak en binnen een paar jaar was de square rumba de eerste latindans die in het Westen op de dansvloer werd gesignaleerd. De basisfiguren in deze dans hebben de vorm van een vierkant, vandaar de naam. De komst van de rumba deed de belangstelling opleven voor andere latindansen, waarvan sommige enkele jaren daarvoor al met weinig succes waren geÔntroduceerd.

In 1945 werden de samba (uit BraziliŽ) en de jive door amateurs gedanst. De paso doble, gebaseerd op een versie van deze dans uit Frankrijk, werd ook tot de latindansen gerekend op wedstrijden, maar is minder geliefd bij amateurs. Eind jaren veertig kwamen drie nieuwe latindansritmes van Cuba naar het Westen:

  • de mambo
  • de cha-cha
  • de Cuban rumba

In het begin van de jaren vijftig was de mambo in de VS een enorm succes, en voor veel latindansers is het nog steeds de volksdans van de Verenigde Staten. Helaas viel de mambo in Europa niet hetzelfde succes ten deel, waarschijnlijk omdat er geen goede mambo-muziek voorhanden was. Om die reden staat de mambo niet op de lijst van de internationale danswedstrijden. Pierre en Lavelle, twee beroemde Latindansleraren in London, werden gefascineerd door de eenvoud van de Cuban rumba (die zoals men later zei eigenlijk een langzame mambo was). Ze zagen enorme mogelijkheden voor deze dans en waren ervan overtuigd dat hij het veel beter zou doen dan de square rumba die in die tijd in het Westen werd gedanst. Maar het duurde nog 14 jaar voordat de Cuban rumba de oude square rumba zou verdringen.

De cha-cha-cha werd echter in de hele westerse wereld welkom geheten en was, en is nog steeds, enorm geliefd bij dansers van alle leeftijden.

Latin dansen Cha Cha Jive Rumba Samba Paso Doble
Ballroom dansen Engelse Wals Quickstep Tango Slow Fox Weense Wals